BLOG #9

Budget overload

Heel veel zaken die komen kijken bij de planning van jullie bruiloft zijn heel erg leuk om te doen. Budget bepaling is misschien wel het lastigst. 

Vroeger werd de bruiloft betaald door de ouders van de bruid. Had je rijke ouders? Dure bruiloft. Arme ouders? Kleine sobere bruiloft.

Tegenwoordig wordt de bruiloft meestal betaald door het echtpaar zelf. Vaak zie je wel dat de bruidsjurk door de ouders van de bruid worden betaald. Iedere familie heeft zijn eigen tradities en opvattingen hierover.

 

Het gemiddelde budget is in de jaren ook erg veranderd. Gek genoeg geven we nog ongeveer hetzelfde uit aan onze trouwjurk. De heren komen er nu goedkoper af. Dat dan weer wel...

 

De kosten van een bruiloft in de jaren 30 VS. 2013

Prijs in de jaren 30 (aangepast op inflatie)

Bruidsjurk: $ 1,092

Trouwpak: $ 753

Verlovingsring: $ 1,824

Receptie: $ 714

Uitnodigingen: $ 360

Bloemen en decoratie: $ 285

Gemiddeld totaal: $ 6,481

Prijs in 2013

Bruidsjurk: $ 1,281

Trouwpak: $ 248

Verlovingsring: $ 5,600

Receptie: $ 30,882

Uitnodigingen: $ 443

Bloemen en decoratie: $ 2,069

Gemiddeld totaal: $ 29,858


Anyhow... Daar hadden we het niet over. Budget bepaling! Het belangrijkste is dat je weet wie betaald en hoeveel. Het is een zakelijk gedeelte van de planning van jullie droomdag, waar je waarschijnlijk niet heel veel zin in hebt, maar oh zo belangrijk is. Om binnen budget te blijven, dien je wel eerst een budget te hebben. 

 

Breng in kaart wat jullie wensen zijn en ga in gesprek met bijvoorbeeld je ouders of je aanstaande. Wanneer je een duidelijk beeld hebt van de financiering van de bruiloft, is het tijd om met een weddingplanner in gesprek te gaan.

 

Wanneer je aangeeft wat je precies wilt, kan een weddingplanner een begroting opstellen. Zelf zul je vrij veel bijkomende kosten over het hoofd zien. 

 

 

Denk bijvoorbeeld aan;

Cadeautjes voor de bridesmaids/getuigen

Tegenwoordig worden bridesmaids en/of getuigen vaak op een ludieke manier gevraagd of ze deel willen uitmaken van de grote dag. Meestal in de vorm van een cadeautje.

Schoonheidsbehandelingen/proefkapsel/proef make-up.

 Iedere bruid wil shinen op haar bruiloft, dit gaat niet vanzelf. Van schoonheidsbehandeling tot manicure, je kunt het zelf zo gek maken als je wilt, echter kost het allemaal geld.

Papierwerk

En nee dan bedoel ik niet het legale gedeelte. Vaak neemt een aanstaand echtpaar de kosten voor de uitnodigingen wel op in hun begroting. Maar heb je ook gedacht aan menukaarten, plaatskaartjes, persoonlijke boodschappen, programmaboekjes etc.?

Postzegels

Er wordt gekeken naar de kosten van de uitnodigingen, maar neem ook de verzendkosten mee in het budget.

TIP: Wanneer je de uitnodigingen uitzoekt, kijk dan naar het gewicht van de kaarten zelf. Zo voorkom je extra (onnodige) kosten.

Maaltijden voor de leveranciers

Heb je een band? Een DJ? Een weddingplanner? Een fotograaf? Een videograaf? Een chauffeur? Het is normaal om voor deze mensen ook het eten te betalen. Normaal gesproken zijn de maaltijden voor de leveranciers wel goedkoper dan voor de gasten, echter kan het nogal oplopen wanneer je bijvoorbeeld een grote band hebt ingehuurd.

 

 

Dit is een kleine greep uit praktische zaken die men nogal eens vergeet. Wanneer ik de hele lijst noteer, wordt het wel erg langdradig... ;)

Nadat het budget is vastgesteld en de begroting akkoord bevonden is, zal de weddingplanner jullie budget bewaken. Alles wordt nauwkeurig bijgehouden en waar nodig aangepast binnen budget. No stress voor jullie!

 

Samengevat: Wees duidelijk in de communicatie over het budget. Zowel over hoeveel, wie betaalt wat en de bewaking ervan. Wil je geen stress over je budget? Call me! (of één van mijn collega's ;)

XOXO,

Frederique

Reactie schrijven

Commentaren: 0